I Kovačica u bojama državne i narodne zastave

Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave, 15. septembar, obeležava se danas centralnom manifestacijom u Nišu na kojoj će prisustvovati i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

U čitavoj državi Srbiji danas će na ustanovama, institucijama, zgradama gradskih i opštinskih uprava biti srpske zastave, a tako je i u opštini Kovačica gde je na svim javnim ustanovama, pa i na centrlnom kovačičkom trgu već tradicionalno osvanula državna i narodna zastava.

Praznik Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave obeležava se na dan kada je 1918. godine probijen Solunski front, a na osnovu odluke vlada Srbije i Republike Srpske o zajedničkom obeležavanju ovog datuma.

Uz prisustvo zvaničnika Srbije i Republike Srpske, patrijarha i velikog broja građana praznik je prvi put svečano proslavljen 2021. godine i to u Beogradu na Savskom trgu, kod spomenika Stefanu Nemanji, a prošle godine u Bijeljini. Praznik se obeležava svake godine širom Srbije.

Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave obeležava se na dan kada je, posle godina krvavih, strašnih, dramatičnih, tragičnih i junačkih borbi, srpska vojska probila Solunski front i faktički označila početak oslobođenja Kraljevine Srbije. Za to je bilo potrebno svega 45 dana našim precima. Početak proboja Solunskog fronta jedan je od ključnih datuma Prvog svetskog rata i veliki dan u nacionalnoj istoriji.

Solunski front je oformljen u jesen 1915. između saveznika sa jedne i Nemačke, Austrougarske, Bugarske i Turske sa druge strane. Saveznici su ga probili u borbama 15. do 17. septembra 1918. posle kojih je Bugarska kapitulirala. Prema rečima istoričara, Dejana Ristića iz ugla istorijske nauke to je označilo i početak kraja Prvog svetskog rata.

Radio Televizija Opštine Kovačica

Learn More →

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *