In memoriam: PAVEL BALAŽ (1955 – 2023)

U utorak 27. septembra, napustio nas je Pavel Balaž. Paljko, kako mu se obraćala većina onih koji su ga poznavali, preminuo je u 68. godini.

Bio je poznata kulturna ličnost među vojvođanskim Slovacima, osnivač i prvi predsednik Memorijalnog centra dr Janka Bulika, idejni tvorac i organizator Kovačičke dečije svadbe, dugogodišnji aktivista Matice slovačke i predsednik mesnog odbora Matice slovačke u Kovačici, zajedno sa Pavlom Tomašem starijim, objavio je zbirku slovačkih narodnih pesmama iz Kovačice i Padine pod naslovom Keď ja si zapievam izdavač godišnjaka – tri Kovačicčka kalendara i izdavač knjige o Tomašu Hriješiku pod nazivom Maško, bio je autor tekstova i saradnik na više izdanja o Kovačici, puno je sarađivao sa kulturnim ličnostima, udruženjima i institucijama u Slovačkoj, pevao i svirao harmoniku na brojnim svadbama, zajedno sa bravarom Janom Siromom popravljao satove na kulama na nekoliko evangelističkih crkava u Vojvodini početkom veka.

I još je imao velike planove pred sobom…

Kovačičani će ga pamtiti kao osobu – karakternu, moralnu, vrednu i uvaženu.

Pavel Balaž je rođen u Kovačici 23. maja 1955. godine u Kovačici. U Pančevu je stekao kvalifikaciju strugara u Pančevu. Radio je u fabrici Utva u Pančevu, u Drvno-industrijskom kombinatu Novi dom u Debeljači i šećerani Jedinstvo u Kovačici. Poslednjih godina pre penzionisanja bio je privatni preduzetnik u sopstvenoj firmi Profil.

Komemoracija i sahrana Pavla Balaža biće u petak 29. septembra 2023. godine, prvo u 15. časova u zgradi parohije evangelističke crkve u Kovačici, a sahrana u 17. časova na groblju u Kovačici.

Radio Televizija Opštine Kovačica

Learn More →

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *