Martin postaje centar slovačke naivne umetnosti iz Srbije

U Slovackoj republici otvorena je izložba slika članova Galerije naivne umetnosti.

U Slovačkoj, u Martinu tokom dana vikenda otvorena je izložba umetnickih radova članova Galerije naivne umetnosti. Otvaranje izložbe upriličeno je 23. novembra u biblioteci Turčianska, a pored mnogobronijh zvanica, prisustvovali su i predstavnici opštine Kovačica, i to predsednik opštine Kovačica Jaroslav Hrubik, savetnik predsednika Miroslav Kotvaš i pomoćnica predsednika Marijana Meliš, predsednik Saveta Mesne zajednice Kovačica, Adam Jonaš.

Domaćin je bio dr Mojmir Vrlik, počasni konzul Srbije u Martinu, koji je u svom uvodnom govoru pozvao prisutne da minutom ćutanja odaju sećanje na barda slovačke naivne umetnosti iz Srbije Jana Bačura, koji, nažalost, nije doživeo da vidi ovu izložbu.

Pored Bačurovih dela, na izložbi su predstavljena i dela Zuzane Vereski, Juraja Lavroša, Pavela Hajke, Pavela Cicke, Klare Babka, Marine Petrikove, Ana Knjazovicova i Miroslava Hraška iz Hajdučice.

Kako je istakao predsednik opštine Kovačica, Jaroslav Hrubik, nada se da je ovo samo jedan od budućih oblika saradnje u oblasti kulture i umetnosti, a dr Mojmir Vrlik je istakao da je Martin postao centar slovačke naivne umetnosti iz Srbije.

Posebno zadovoljstvo izazvalo je izvođenje Juraja Lavroša, slikara iz Padine, na fujari, pasitrskom tradicionalnom instrumentu.

Otvaranju su prisustvovali direktorka Galerije naivne umetnosti Ana Žolnaj Barca i slikari, autori radova na izložbi, kao I Pavel Balaž, predsednik mesnog odbora Matice slovačke. Ova izložba je prodajnog karaktera, tako da se govorilo i o potencijalima kreativne ekonomije u međusobnoj saradnji između dve države.

Radio Televizija Opštine Kovačica

Learn More →

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *