Pojavile se psihoaktivne supstance u obliku žvaka

Nedavno su se na društvenim mrežama pojavile informacije da su se na tržištu u Srbiji pojavile psihoaktivne supstance u obliku žvaka, tzv. kids droga. Iz MUPa navode da pomenutu vrstu droge nisu pronašli i apeluju na roditelje da upozore decu da ukoliko dođu u kontakt sa ovakvim supstancama iste ne uzimaju.

         Povodom informacija koje su se pojavile na društvenim mrežama i u medijima da su se na tržištu u Srbiji pojavile psihoaktivne supstance u obliku žvaka, tzv. kids droga i snus, Ministarstvo unutrašnjih poslova obaveštava da policijski službenici MUPa prilikom pronalaska bilo koje supstance za koju posumnjaju da je droga istu oduzimaju, nakon čega se vrši dalje veštačenje u Nacionalnom centru za kriminalističku forenziku kako bi se utvrdilo da li se radi o psihoaktivnoj supstanci, tj. drogi.

         Policijski službenici Ministarstva unutrašnjih poslova u prethodnom periodu nisu pronašli pomenute droge tzv. kids drogu,  dok se razne droge u obliku raznobojnih tableta koje podsećaju na bombone se pojavljuju već decenijama. Snus je duvanski proizvod i ne nalazi se na Spisku psihoaktivnih kontrolisanih supstanci koji je određen Pravilnikom o utvrđivanju Spiska psihoaktivnih kontrolisanih supstanci, što znači da nije droga.

         Shodno navedenom, potrebno je da roditelji razgovaraju sa svojom decom i da ih upozore na sve opasnosti sa kojima se mogu suočiti i da upozore decu da ukoliko dođu u kontakt sa ovakvim supstancama iste ne uzimaju. Policijski službenici Ministarstva unutrašnjih poslova posebno prate bezbednosnu problematiku u školama i u zoni škola i u skladu sa tim preduzimaju sve potrebne mere i radnje na suzbijanju svih oblika kriminaliteta, a sprovode i niz preventivnih aktivnosti vezanih za borbu protiv droga. Iz MUPa mole roditelje, kao i ostale građane da pre deljenja ovakvih informacija posredstvom društvenih mreža iste dostave najbližoj policijskoj stanici.

Nevena Gligorijevic

Learn More →

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *